Social Media Sharing Snapshot
In partnership with UCLA's Fielding School of Public Health and support from the Institute of American Cultures

COVID-19 コロナウイルス կորոնավիրուս 코로나 바이러스 कोरोनावाइरस

MULTILINGUAL RESOURCE HUB

#translatecovid #UCLAAASC #UCLAFSPH


واکسن کووید-19

پرسش‌های متداول (FAQ)

تاریخ به‌روزرسانی: 2/1/2021

چرا دریافت واکسن کووید-19 مهم است؟

دریافت این واکسن مانع ابتلای شما به کووید-19 می‌شود. واکسیناسیون همچنین به ریشه‌کنی سریع‌تر این همه‌گیری کمک می‌کند.

کووید-19 بیماری مسری و بسیار خطرناکی است و باعث مرگ بیش از 400,000 تن از مردم آمریکا شده است. توجه کنید که تلفات آنفولانزای فصلی 2019 حدود 34,000 نفر بود. با دریافت واکسن می‌توانید خودتان و دیگران را در برابر کووید-19 مصون کنید.

عملکرد واکسن کووید-19 چگونه است؟

این واکسن به بدن شما کمک می‌کند که ویروس عامل کووید-19 را شناسایی کند. پس از شناسایی شدن ویروس در بدن، سیستم دفاعی بدن می‌تواند با آن مقابله کند.

اطلاعات بیشتری می‌خواهم. واکسن چگونه از شما در برابر ویروس محافظت می‌کند؟

بدن شما به طور طبیعی پروتئین‌هایی به نام پادتن تولید می‌کند. وظیفه پادتن مبارزه با ویروس‌های مضری است که وارد بدن می‌شوند. البته، پادتن باید بداند با کدام ویروس‌ها مبارزه کند. ممکن است ویروس جدیدی وارد بدن شما شود و پادتن نتواند آن را شناسایی کند. در این صورت، ویروس می‌تواند پیش از آماده شدن بدن برای مقابله، به بدن حمله کند. واکسن به بدن می‌آموزد سریعاً ویروس مضر را شناسایی کند و پادتن‌های لازم برای مبارزه با آن را بسازد. هیچ‌یک از واکسن‌ها حاوی ویروس زنده نیستند و به همین دلیل نباید نگران ابتلا به کووید-19 باشید.

آیا باید دریافت واکسن کووید-19 دریافت کنم؟

توصیه می‌کنیم همه افراد 16 ساله و بالاتر واکسن دریافت کنند.

البته، اگر باردار باشید، باید ابتدا با پزشکتان مشورت کنید. همچنین، اگر به هریک از اجزای واکسن حساسیت شدید داشته‌اید، نباید واکسن دریافت کنید. اگر سابقه حساسیت دارید، یا این زمینه پرسشی دارید، با پزشکتان تماس بگیرید.

آیا واکسن کووید-19 بی‌خطر است؟

بله. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) واکسن را فقط در صورتی تأیید می‌کند که بی‌خطر بودن و کارایی آن ثابت شده باشد. در فرایند تأیید هر واکسن جدید، دانشمندان آن را روی افراد بسیاری آزمایش می‌کنند تا از بی‌خطر بودن و کارایی آن مطمئن شوند.

بیش از 40,000 نفر از مردم آمریکا واکسن فایزر (Pfizer) و 30,000 نفر واکسن مدرنا (Moderna) دریافت کرده‌اند. این آزمایش‌ها بی‌خطر بودن و کارایی این واکسن‌ها را تأیید کرده‌اند. به همین دلیل، FDA واکسن‌های فایزر و مدرنا را برای مصرف اضطراری تأیید کرده است. واکسن‌های بیشتری در مرحله تأیید قرار دارند و ممکن است در آینده عرضه شوند.

اگر واکسن به این سرعت تأیید شده باشد، چطور می‌توان از بی‌خطر بودن آن مطمئن شد؟

ایمنی و کارایی همه واکسن‌های جدید باید آزمایش شود. این قاعده حتی در مورد Operation Warp Speed که به فرایند آزمایش واکسن سرعت بخشید، صدق می‌کند. البته، با وجود سریع بودن فرایند آزمایش، همه مراحل عادی اثبات ایمنی واکسن طی شده است.

فرایند آزمایش واکسن سه مرحله اصلی دارد (کارآزمایی‌های بالینی مرحله 1، مرحله 2 و مرحله 3). در مرحله 1، پزشکان واکسن را روی داوطلبان آزمایش می‌کنند. در این مرحله اطلاعاتی درباره مقدار مؤثر واکسن و برآورد اولیه درباره ایمنی واکسن به دست می‌آید. در مرحله 1، به دلیل جدید بودن واکسن، فقط افراد اندکی واکسن را دریافت می‌کنند. اگر واکسن مشکلی از نظر ایمنی نداشته باشد، آزمایش‌های بعدی در مرحله 2 ادامه می‌یابد.

در مرحله 2، واکسن از نظر کارایی و عوارض جانبی احتمالی بررسی می‌شود. اگر واکسن بی‌خطر و مؤثر به نظر برسد، وارد مرحله 3 می‌شود.

در مرحله 3، واکسن روی بیش از 30,000 نفر آزمایش می‌شود تا اطلاعات دقیق‌تری درباره ایمنی و کارایی آن در افراد مختلف به دست آید.

معمولاً اجرای این سه مرحله سال‌ها زمان می‌برد. دلیل طولانی شدن این روند، تأمین بودجه برای آزمایش واکسن، گذراندن تشریفات اداری و استخدام داوطلبان است. Warp Speed با تأمین بودجه و تسریع مراحل اداری، به اجرای این طرح پژوهشی سرعت بخشید. بنابراین، واکسن‌های کووید-19 طی سه مرحله آزمایش شده‌اند و ایمنی و اثربخشی آنها ثابت شده است.

چه زمانی می‌توانم واکسن خود را دریافت کنم؟ واکسن را چگونه باید دریافت کنم؟

در هر ایالت، کانتی و شهر، روال خاصی برای واکسیناسیون اجرا می‌شود. واکسیناسیون بر مبنای گروه‌های اولویتی که بر اساس سن، شغل یا عوامل دیگر شکل می‌گیرد، زمان‌بندی می‌شود. اطلاعات بیشتر را می‌توانید از پزشک، کارفرما یا اداره بهداشت محل خود دریافت کنید. برای یافتن اداره بهداشت محل خود به وب‌سایت مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری مراجعه کنید.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/index.html

شایعات و گمانه‌زنی‌های بسیاری درباره واکسن وجود دارد. اطلاعات درست و دقیق را از کجا باید کسب کنم؟

بهترین منبع اطلاعات دقیق، ارائه‌دهنده خدمات درمانی شما یا وب‌سایت نهادهای بهداشتی ایالات متحده مانند مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری CDC یا ادارات بهداشت ایالت یا کانتی است.

آیا دریافت واکسن باعث ابتلا به کووید-19 می‌شود؟

خیر. واکسن‌های موردتأیید FDA سبب ابتلا به کروناویروس (معروف به SARS-CoV2) که همان عامل پدید‌آورنده کووید-19 است، نمی‌شود.

آیا تزریق واکسن برای کاشت ریزتراشه در بدن انجام می‌گیرد؟ آیا دریافت واکسن سبب سقط جنین یا ناباروری می‌شود؟ آیا واکسن DNA من را تغییر می‌دهد؟

خیر. همه اینها شایعه است و واقعیت ندارد.

عوارض جانبی شایع واکسن کووید-19 چیست؟

واکسن‌های فایزر و مدرنا ممکن است سبب بروز برخی عوارض جانبی در بعضی از افراد شود. این وضعیت طبیعی است. عوارض جانبی شایع:

  • درد در محل تزریق، و همچنین درد در دیگر مفاصل و ماهیچه‌ها
  • خستگی
  • تب خفیف
  • سردرد
  • لرز

این عوارض جانبی خفیف هستند، ولی اغلب پس از تزریق واکسن دوم شدت می‌گیرند. بیشتر عوارض جانبی پس از 1-2 روز از بین می‌روند.

این احتمال وجود دارد که به واکسن حساسیت داشته باشید. اگر سابقه حساسیت دارید، پیش از دریافت واکسن با پزشک خود مشورت کنید.

اگر قبلاً دچار کووید-19 شده باشم، باز هم باید واکسن دریافت کنم؟

بله. پزشکان دریافت واکسن را حتی به افراد دارای سابقه ابتلا به کووید-19 توصیه می‌کنند. طبق برخی گزارش‌ها، بعضی از افرادی که قبلاً به کووید-19 مبتلا شده بودند، دوباره دچار کووید-19 شده‌اند.

اگر باردار یا شیرده باشم، باید واکسن کووید-19 دریافت کنم؟

شاید. در حال حاضر، دریافت واکسن برای زنان باردار بی‌خطر به نظر می‌رسد، ولی هنوز نمی‌توان نظر قطعی داد. در این زمینه تحقیقات کافی صورت نگرفته است، ولی احتمالاً در آینده می‌توان در این زمینه نظر قطعی داد.

با پزشک خود مشورت کنید. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ایالات متحده و کالج بیماری‌های زنان و زایمان بر این باورند که زنان باردار می‌توانند به اختیار خود واکسن دریافت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب‌سایت این نهادها مراجعه کنید.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.acog.org/covid-19/covid-19-vaccines-and-pregnancy-conversation-guide-for-clinicians

آیا پس از دریافت کووید-19 باید همچنان ماسک بپوشم و فاصله فیزیکی را رعایت کنم؟

بله. هنوز نمی‌دانیم که مصونیت ناشی از واکسن چه مدت ماندگار خواهد بود. برخی واکسن‌ها مصونیت مادام‌العمر ایجاد می‌کنند. تعدادی از واکسن‌ها دوره مصونیت کوتاهی دارند. تا زمانی که از مدت مصونیت واکسن آگاه نشویم، باید پوشیدن ماسک و رعایت فاصله فیزیکی را ادامه دهیم.

آیا واکسن‌های کنونی در برابر گونه‌های جدید ویروس مؤثر هستند؟

شاید. بسیاری از متخصصان بر این باورند که واکسن‌های کووید-19 از شما در برابر برخی از این جهش‌ها محافظت می‌کنند. البته ممکن است که واکسن‌ها در برابر برخی جهش‌ها اثربخشی کمتری داشته باشند. مدت اثربخشی بعضی از واکسن‌ها، مانند واکسن سرخک، طولانی است. مصونیت بعضی از واکسن‌ها، مانند واکسن آنفولانزا، کوتاه‌تر است و باید مجدداً تزریق شوند. در مورد کووید-19 هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست.

علی‌رغم این، دریافت واکسن فعلی بسیار مهم است. این همه‌گیری همچنان رو به گسترش است. هرچه تعداد دریافت‌کنندگان واکسن بیشتر باشد، سرعت مهار همه‌گیری افزایش می‌یابد.

این واکسن چقدر مؤثر است؟

اثربخشی واکسن تولیدی مدرنا و فایزر در پیشگیری از ابتلا به کووید-19 حدود 95% است. یعنی اگر واکسن دریافت کنید، احتمال ابتلای شما به کووید-19 در مقایسه با افرادی که واکسن دریافت نکرده‌اند، حدود 95% کمتر خواهد بود. البته، احتمال ابتلا به کووید-19 حتی پس از دریافت واکسن نیز وجود دارد.

اثربخشی واکسن‌های دیگر ممکن است در مقایسه با واکسن‌های فایزر و مدرنا کمتر یا بیشتر باشد. تا زمانی که مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اجرای این دستورالعمل‌ها را ضروری می‌داند، باید همچنان به پوشیدن ماسک، شستشوی مکرر دست و رعایت فاصله فیزیکی ادامه دهید.

چرا به کودکان (افراد زیر 16 سال) واکسن تزریق نمی‌شود؟

اثربخشی و ایمنی واکسن برای کودکان هنوز مشخص نیست.

البته، دانشمندان در حال تحقیق در این باره هستند. ممکن است در آینده مشخص شود که آیا این واکسن‌ها برای کودکان مناسب هستند یا خیر.

پاسخ پرسش‌های مربوط به واکسن را از کجا دریافت کنم؟

می‌توانید به وب‌سایت CDC به نشانی زیر مراجعه کنید:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/8-things.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html

Disclaimer

The resources collected here are intended to provide basic information about COVID-19 to diverse communities. Please use the resources provided with caution. We do not endorse or assume responsibility for any information offered by third-party websites that are linked through this site. We strongly recommend consulting your personal health care providers and local officials for medical advice and guidelines. Due to the rapidly changing development of knowledge and guidelines around COVID-19, we have worked to confirm the origin of the links and resources to the best of our ability, but we know that some information provided may be out-of-date or incomplete. If you have any questions, please contact us at resources@aasc.ucla.edu or fill out our feedback form for suggestions.